Sprint Burndown Chart Nedir?

25 Tem

Sprint Burndown Chart
Scrum’da her Sprint kendi başına bir proje gibi. Kısa zaman dilimleri olan Sprint’lerin her birisinde bir amaca doğru koşuluyor. Sprint Golü de dediğimiz bu amaç aslında Scrum Takımı’nın Sprint’e aldığı işlerin birleşiminden oluşan takımın ana doğrultusu. Takımın her gün Daily Scrum toplantısında yaptığı şey ise sadece 3 soruya cevap vermek olmamalı. “Takım olarak bu Sprint Golü’ne ulaşabilmek için ne durumdayız, nasıl gidiyoruz?” asıl cevaplanması gereken soru.

 

Bu bilgiyi en güzel şekilde gösterebilen görsel araçlardan birisi de Sprint Burndown Grafiği. Bu oldukça basit bir grafik aslında: yatay ekseninde Sprint’in günlerini, düşey ekseninde ise Sprint’te kalan işi gösteren basit bir grafik. Raporlama kültürü yerine bilgiyi yayma kültürünün, komuta kontrol yerine kendi kendini yönetme kültürünün hakim olduğu Scrum Takım’larında çokça da kullanılan bir grafik.

Bu aynı zamanda Scrum çerçevesinin Sprint Backlog (Sprint İş Listesi) ile ilgili olarak söylediği şu özelliğe de uyuyor.
“Sprint İş Listesindeki toplam kalan iş Sprintin herhangi bir anında hesaplanabilir. Geliştirme Takımı, Sprint Hedefini gerçekleştirmeye ne derece yakın olduğunu görebilmesi için en azından her Günlük Scrumda toplam kalan işi izler. Geliştirme Takımı, Sprint boyunca kalan işi izleyerek ilerlemesini yönetebilir.”

Daily Scrum’larda bu “kalan iş” veya “kalan saat” bilgisine odaklanmak önemli. Yapılan önemli yanlışlardan bir tanesi, bir iş üzerinde ne kadar çalışıldığı bilgisini takım arkadaşlarına söylemek. Bu tip durumlarda Scrum Master’ın bir işle ne kadar uğraşıldığı bilgisinin önemli olmadığı, önemli olan bilginin tahminen ne kadar kaldığı olduğunu hatırlatması ve bu yönde koçluk yapması da çok değerli.

Sprint-Burndown-Chart-OrnekAşağıda kalan işi Sprint boyunca “kalan saat toplamı” cinsinden izleyen bir takımın Sprint Burndown Grafiği görülüyor. Bu takım aynı A3 boyutundaki grafik üzerine her Sprint’i farklı renklerle çizerek takımın genel olarak oturmuş olan temposunu ve kapasitesini de açık bir şekilde gösterebilmiş. Takımın 3 haftalık Sprint’ler koştuğu, Sprint’in her gününde Daily Scrum sonrası kalan işin saat toplamının ne olduğu grafikte açıkça görünüyor. Aynı kağıt üzerinde ardışık Sprint’lerin gösterilmesi sayesinde bu grafiğe bakarak şu yorumu yapmak da oldukça kolay. Takım ilk Sprint’in sonunda hedeflediği işleri bitirebilmenin oldukça uzağında kalmış, ikinci Sprint’te belki fazla temkinli davranmış ve bu sefer de Sprint’e aldıkları işi hızlı eritip Sprint’in beşinci gününde Sprint Golü’nden sapmadan ve elbette Product Owner’ın geçerli öncelikleri doğrultusunda ek iş almışlar. Sprint-3’ten itibaren ise takımın kapasitesi ve eritme hızı ortaya çıkmış. Şeffaflık o kadar yüksek ki, bu üst üste çizilen Sprint Burndown Grafikleri sayesinde, bir takımın Tuckman Modeli’ndeki doğal adımlardan bu takımın da geçip sonunda iyi işleyen takım haline geldiği bile açıkça görülüyor. Bu tam da Scrum takımlarında yaratılmasını istediğimiz şeffaflığa güzel bir örnek oluşturuyor.

Sprint-Brundown-Chart-225x300

Sprint Burndown Chart
Sprint Burndown Grafikleri’nde kalan saat toplamının gösterimi çok yaygın olmakla birlikte, koçluk yaptığım takımlardan bazılarında kullanılan diğer bir pratiğe de değinmek isterim. Saat bir gösterge olabilir doğru. Ancak eğer Sprint İş Listesi’ndeki işlerinizin her biri ufak farklarla yaklaşık aynı sürelerde tamamlanan işler ise – ki her bir işin idealde bir gün veya daha kısa zamanda tamamlanacak küçük parçalar halinde olması sürekli akışı görebilmeyi sağlar – sadece kalan görev sayısının toplamı yani Yapılacak ve Yapılıyor tahtalarımızda kalan post-it’lerin sayısı da bir gösterge olabilir. Bu aynı zamanda bazı takımlarda gelişen yukarıda bahsetmiş olduğum “bir işle ne kadar uğraştım” bilgisini rapor verir gibi Daily Scrum’da söylemek alışkanlığını değiştirmeye de yarayan bir yaklaşım.

Scrum bize “burndown grafiği tutun”, “saatleri kullanın” gibi bir talimat vermez. Ancak önemli olanın Sprint’te kalan işi hızlıca görünür kılmak ve bunu gözlemlemek olduğunu bilen iyi Scrum takımları için en kolay ve kullanışlı pratiklerden birisi olarak Sprint Burndown Grafikleri duvarlardan Sprint’in gidişat bilgisini yayarak şeffaflığı maximize etmeye devam etmektedir.

Tolga Kombak-Agile Consultant

Kaynak: http://www.acm-software.com/acmblog/sprint-burndown-chart-nedir/

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: