PMI PMP ve Proje Yönetimi

21 Oca

PMI (Project Management Institute) 1969 Yılında Amerika merkezli olarak Proje Yönetimi Sürecinin standartlaştırılması için kurulmuştur. Geçen 50 yıllık süreçte yaklaşık 600 Bin üyesi olan organizasyonun akredite ettiği sertifika sahiplerinin sayısı 1 Milyonu geçmiştir.

PMI Proje Yönetimi ve ilgili konularda standart, uygulama pratikleri ve rehber kitapları yayınlamakta ve Proje Yönetimi ile ilgili yan uzmanlık alanlarının sertifika sınavlarını merkezi olarak düzenlemektedir.

PMBOK(Project Management Body of Knowledge) Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu 6.Versiyonu yayındadır. Bu kitap PMI’ın dünyadaki tüm PMI gönüllülerinin katkıları ile hazırlanmıştır. Geniş bir kitlenin tecrübesini içeren ve Proje Yönetim Standardının da referansı olan bu kitap en iyi pratikleri içerdiği ve genel olarak kabul gördüğü için PMI Proje Yönetim Standardı dünyada en çok kabul gören Proje Yönetim Standardıdır. Bu standart konu, meslek ve branş bağımsız tüm proje tipleri için standarttır.

PMI, kendini liderlik enstitüsü olarak tanımlar. Ülkelerdeki dernek uzantılarıyla proje yöneticileri için profesyonel gelişim anlamında kariyer yolu sağlar. PMI tarafında gönüllü olarak görev alan profesyoneller PMI toplantı ve etkinlikleriyle profesyonel gelişimini destekler. Türkiye’de de 1.000’e yakın PMI üyesi ve 4 Binden fazla PMP® Sertifikalı profesyonel vardır. İnşaat Sektöründen Bilgi Teknolojilerine, Savunma Sanayinden Finans Sektörüne tüm sektörlerden üye ve sertifikalı proje yöneticileri üyeler arasındadır.

215’den fazla ülkede 300’den fazla yerel organizasyonla yaygınlaşma ve farkındalık çalışmalarını yürüten PMI’a üye olmanın ve PMP®(Project Management Professional) yani Proje Yönetimi Profesyoneli Sertifikasına sahip olmanın avantajları aşağıdaki gibidir.

  1. PMP® Sertifikası sahiplerinin proje yönetimi konusundaki bilgileri, becerileri ve tecrübeleri yapılan sınavla tescillenmiştir.
  2. PMP® Sertifikası, proje yöneticilerinin uluslararası olarak bu unvana sahip olduğunu ifade eder.
  3. PMP® Sertifikası Proje Yönetimi için planlama teknikleri ve iletişim yönetimi gibi önemli yeteneklerin Proje Yöneticisinde olmasını sağlar.
  4. PMI Üyeleri Proje Yönetimi konusunda kitap, makale ve yayınlara ücretsiz erişir.
  5. PMP® Sertifikalı Proje Yöneticileri Projenin uçtan uca tüm süreçlerinde neyi nasıl yapacağına hakimdir. Bu hakimiyet sayesinde Proje Planlama ve Koordinasyon becerisini projeye yansıtarak Projenin başarılı olmasını sağlar.
  6. PMP® Sertifikası bir çok ihale sürecinde Proje Yöneticisi niteliği olarak aranmaktadır.
  7. PMP® Proje Yönetim Süreçleri projelerde iş birliği yapan şirketler arasında ortak dilin oluşturulması için önemlidir.

Dünya’daki güncel PMI Üye ve Sertifikalı profesyonel sayıları aşağıdaki gibidir:

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: