Öğrencilerden veya Web Sitesi Ziyaretçilerinden Gelen Bazı Sorulara Cevaplarımı Buradan Yayınlayacağım.

Soru 1: PMP Sertifikasına başvurma şartları nelerdir?

Cevap:

1. Eğitim düzeyiniz. Yüksek okul veya Üniversite mezunları sınava girebilir.

2. Geçmişteki Proje Yönetimi deneyiminiz: PMI®, 2 veya 4 senelik temel üniversite eğitimine dikkat ederek başvuran kişinin proje yönetimi tecrübe sahibi olmasını ister.
* Yüksekokul mezunları için 7.500 saatlik proje yönetimi tecrübe sahibi olması
* Üniversite menzunları için 4.500 saatlik proje yönetimi tecrübe sahibi olması
Proje Yönetimi deneyimi herhangi bir projede ve herhangi bir konuda görev alarak, kazanılabilir. Örneğin, proje zaman yönetim, maliyet yönetimi, risk yönetimi gibi konular olabilir. Bütün bu bilgilerin PMI® tarafından denetlenebileceğini unutmayınız.
3. Proje Yönetimi konusunda aldığınız eğitimler: Proje Yönetimi üzerine 35 saat eğitim almış olmak gerekmektedir. Bu eğitimleri aşağıdaki kurum veya kuruluşlardan almış olmanız PMI® için yeterlidir.
* Üniversiteden
* PMI’ın onayladığı bir eğitim ve danışmanlık firmasından (Registered Education Provider-REP)
4. Son olarak PMI web sitesinde başvuru formunun neticesinde sınava giriş ücreti olarak da kredi kartınızdan $555 çekileceğini bildirmek isterim. Sınavı kazanamazsanız bir sene içinde toplam 3 kere sınava girme hakkınız bulunmaktadır ve daha sonraki sınav ücretleri $405 olarak değişmektedir.

Soru 2:  Daha önce sınavda çıkmış soruları nereden bulabilirim?

Cevap: PMI önceden çıkmış soruları paylaşmamaktadır. Etik ilkeler gereği yasaktır. Böyle bir iddia ile karşılaşırsanız lütfen bildirin.

Soru 3:  Sınav kaç saat sürüyor? Kaç Soru Sorulacaktır?

Cevap: Sınav 4 Saat sürmektedir. 200 soru sorulmaktadır. 175 Soru değerlendirmeye alınmakta 25 soru adayın bilgisi olmadan soru havuzuna soru dahil etmek için tutarlılık testi için sorulmaktadır.

Soru 4: PMP Sınav soruları Türkçe’midir?

Cevap: Evet, sınavda İngilizce ve Türkçe soruları birlikte görerek cevap verebilirsiniz. Sınavı Türkçe alsanız bile sertifikanızın uluslararası geçerliliği olacaktır.

Soru 5: Hangi eğitimler PMP olmama/kalmama yardımcı olur?

Cevap: Üniversiteden, bir eğitim kuruluşundan ve/veya PMI’ın onayladığı bir eğitim ve danışmanlık firmasından (Registered Education Provider-REP) alınmış 35 saatlik bir eğitim PMP sertifikasına başvurmak için gereklidir.
PMI’ın sayfasında REP’lerin listesi vardır. https://ccrs.pmi.org/search/providers 

Soru 6: Hangi eğitim firmalarından eğitim almalıyım?

Cevap: PMI’ın sayfasındaki REP’lerden alabilirsiniz, liste : https://ccrs.pmi.org/search/providers

Soru 7: PMI Türkiye’ye üye olmanın avantajları nedir?

Cevap: PMI TR, Türkiye’de proje yönetimi mesleğinin gelişimine katkıda bulunmak ve bu çalışmaları üyelerinin desteği ve katılımıyla daha ileriye götürmeyi hedeflemektedir. Chapter üyeleri, PMI Üyeliği avantajları yanında burda verilenlerle sınırlı olmamakla beraber temelde aşağıdaki faydaları sağlayacaktır. PMI-Tr üyeliği için pmi.org üzerinden önce global üyelik daha sonra yine pm.org üzerinden TR Chapter üyeliğini ücretli olmanız gerekmektedir.
-Kariyer, Bilgi, Yeni Bağlantılar
-PMI TR üyesi olarak karşılıklı öğrenme fırsatlarını keşfederek, profesyonel sahada becerilerinizi, bilginizi ve mesleğinizi geliştirme imkânı bulacak, işbirliği fırsatlarını arttırabileceksiniz. Chapter aktivitelerinde yeni bağlantılar ve arkadaşlıklar kurabileceksiniz.
-PDU Kazanma
-Sektörden, PMI TR Chapter çalışmalarından ve aylık olarak düzenlenen farklı temalardaki etkinliklerden haberdar olabilecek, proje yöneticisi olarak etkinliğinizi arttırabilecek ve PDU kazanabileceksiniz.
-Öğrenme, Pratikler ve İletişim
-Mesleki Gelişim aktiviteleri, Seminerler ve çalışma grupları ile Chapter’daki diğer üyeler ile paylaşabilecek, Twitter ve Linkedin Chapter sosyal medya kanallarına katılıp üyelerle buluşabileceksiniz.
-Gönüllü faaliyetlerinde bulunmak
-PMI TR, faaliyetlerini sadece üyelerine sağladığı gönüllülük fırsatları ile yürütmektedir.
-Yönetim Kurulu Seçimlerinde oy kullanın
-İki yılda bir yapılan yönetim kurulu seçimlerinde oy kullanabilecek ve aday olabileceksiniz.
-Özel üye indirimlerinden faydalanın
-Seminer, Çalışma Grupları ve Mesleki Gelişim Aktivitelerine indirimli fırsatlarla katılabileceksiniz.

Soru 8: PMBOK’da Kapsam hangi Bilgi alanı/Süreçte belirlenir? Çalışırken azda olsa çelişkiye düştüm. Benim anladığım kapsam esasen proje başlatma belgesinde belirlenir. Detaylandırılması ise Proje kapsamı yönetmi/Planlama sürecinde kapsamın tanımlanmasında olur. Şeklinde anladım. Acaba doğrumu anladım?

Cevap: Proje Başlatma Belgesinde yer alan Kapsam, projenin hedefini belirleyen genellikle detay içermeyen kapsamdır projeye göre projede istenen ürünün kapsamı da olabilmektedir. Bknz: PMBOK Sayfa 68. 4.1.1 Proje Başlatma Belgesi Girdileri

Proje Kapsam Yönetimi bilgi alanında ise detaylı ve net kapsam için Plan yapılır, Gereksinimler toplanır ve Kapsamın Tanımlanması süreci sonunda Kapsam Bildirimi olarak dokümante edilir. Bknz: PMBOK sayfa 120 5.3 Kapsamın Tanımlanması

Soru 9: PMBOK’da Gereksinim listesi hangi Bilgi alanı/Süreçte belirlenir? Gereksinimlerin toplanması Proje kapsam yönetimi/Planlama sürecinde uygulanır. Fakat tam olarak nerede belirlendiği net değil yada ben göremedim.

Cevap: Bu sorundan Bilgi alanlarının ilk süreçleri olan planlama süreçlerini net hatırlamadığını ya da anlamadığını anlıyorum. Öyle ki Planlama süreçlerinde sadece o bilgi alanları için neyi, nasıl ve ne zaman yapacağımızı dokümante ettiğimizi yani gerekli politikamızı, stratejimizi belirlediğimizi söylemiştik. Bu doğrultuda Planlama aşamasında gereksinim listesi hazırlamayı planlıyor olabiliriz ama Gereksinim listesi yani dokümantasyonu Proje Kapsam Yönetimi Bilgi alanında Gereksinimlerin Toplanması sürecinde hazırlanır. Bknz: PMBOK Sayfa 110 5.2. Gereksinimlerin Toplanması

Soru 10: IT Departmanlarındaki personelin alması gereken eğitimler nelerdir?

Cevap:

MCSE-Sistem Uzmanlığı
Sistem Uzmanları-Sorumlular

CCNA-CCNP Cisco Network Uzmanlığı
Network Sorumluları

Bilgi Güvenliği Uzmanlığı
Bilgi Güvenliği Sorumluları

Temel-İleri ve Design Patterns Yazılım Geliştirme Eğitimleri (Dile göre en son teknolojiler)
Yazılım Uzmanları/Geliştiriciler

Mobil Uygulama Geliştirme Eğitimleri
IOS, Android, Windows Phone

İş Zekası Uzmanı (Oracle vb..)
Veri tabanı yöneticisi, raporlama uzmanı

Web Tasarım Eğitimi ( Adobe, Css vb..)
Web Tasarım Uzmanı/Sorumluları

DBA Eğitimi (Oracle/MS SQL vb..)
Veri tabanı yöneticisi, Yazılım Geliştiriciler

Agile Scrum
Yazılım Geliştiriciler, Analistler, Testerlar, Proje Yöneticileri, Yöneticiler

ITIL® Foundation Course ve İlerisi,
Ağ, system ve bilgi Güvenliği ile ilgili/Sorumlu personel, Yöneticiler

“COBIT 5 Foundation” Course
Proje Yönetim Ofisi, Kontrol Ofisi, Kalite Ofisi, IT Denetim Birimi, Analistler, Yöneticiler

TOGAF® 9.1  Level 1 Foundation Course ve İlerisi
Yazılım Mimarları, Süreç Yöneticileri, Yöneticiler

İş Sürekliliği Eğitimi (Felaket Kurtarma)
İş Sürekliliği Uzmanları, Sistem, Ağ ve Bilgi Güvenliği Uzmanları, Yöneticiler

IIBA CBAP Uluslararası İş Analisti Eğitimi
İş Analistleri, Birim Temsilcileri, Yöneticiler

IIBA Uluslararası Ekran Tasarımı ve Kullanılabilirlik Eğitimi
İş Analistleri, Web Tasarımcılar, Birim Temsilcileri, Yöneticiler

PMI Temel ve Uygulamalı Proje Yönetimi Eğitimi
Yazılım Geliştiriciler, İş Analistler, Proje yöneticileri, Birim Temsilcileri, Yöneticiler

MS Project ile Uygulamalı Proje Yönetim Eğitimi
Proje Yöneticileri, Proje Liderleri, İş Analistleri

ISTQB Uluslararası Sertifikalı İleri Seviye Yazılım Test Uzmanı – Teknik Test Analisti Eğitimi
Test Uzmanları/Sorumluları, İş Analistleri, Yazılım Geliştiricileri, Proje Yöneticileri

Bilge Adam, BT Akademi, BA Works, Keytorc, Process Park, TAC Eğitim Danışmanlık, Adeo siteleri de detaylı incelenmeli.